Prezentare generală

 

Prezentare generala a unitatii administrativ teritoriale a orasului Cajvana
   
    Date generale
    Cajvana este o localitate din judetul Suceava sau Bucovina, cum mai este denumit acest minunat tinut, cunoscut atat pentru frumusetile oferite de cadrul natural, cat mai ales, pentru valoroasele monumente istorice si de arta, marturii ale existentei unei bogate vieti spirituale si materiale din cele mai vechi timpuri.

    Spatiul urban – cadrul conceptual
    Orasul este acea unitate administrativ-teritoriala de baza, alcatuita fie dintr-o singura localitate urbana, fie din mai multe localitati, dintre care cel putin una este localitate urbana. Ca unitate administrativ-teritoriala de baza si ca sistem social-economic si geografic orasul are doua componente:

  • componenta teritoriala – elementele orasului sunt: vatra – suprafata cuprinsa in linia de contur a zonei cladurilor de locuit; intravilanul – suprafata afectata contructiilor, ingloband toate zonele functionale al orasului mai putin teritoriul agricol; extravilanul – restul suprafetelor din perimetrul administrativ al orasului.
  • componenta demografica si social-economica -, care consta in grupurile de populatie si activitatile economice, sociale si politico-administrative care se desfasoara pe teritoriul localitatii. Dimensiunile, caracterul si functiile orasului prezinta mari variatii, dezvoltarea sa fiind strans corelata cu cea a teritoriului caruia ii apartine. Orasele care prezinta o insemnatate deosebita in viata economica, social-politica si cultural-stiintifica a tarii sau care au conditii de dezvoltare in aceste directii sunt declarate municipii.

    In Romania, o localitate poate fi considerata oras (potrivit normelor statisticii populatei si a reglementarilor pe linia administratiei centrale), daca au un anumit numar de locuitori, de regula peste 5.000 si indeplineste concomitent anumite standarde privind dezvoltarea economica, dotarile edilitare si o anumita infrastructura.
Prin Legea nr. 83 din 7 aprilie 2004 comuna Cajvana devine orasul Cajvana.

 

 

    Scurt istoric:
   
Cadrul geografic al localitatii, conditiile deosebite de habitat au condus la continuitatea de locuire a acestor meleaguri, din paleolitic pana in prezent, motivanta fiind nu numai continuitatea, dar si densitatea si dinamica de locuire. Aceasta permanenta de locuire este dovedita de izvoarele arheologice si in sec. VII-XII pe cand sub numele de „camp” se infiripa obstea sateasca medievala.
    Prima atestare documentara este datata 3 iulie 1575, cand domnul Moldovei, Petru Schiopul hotaraste impartirea mosiilor fostului portar al Sucevei, prilej cu care Cajvana si satul vecin Hrincesti (astazi catunul Codru) revenea uneia din cele 6 fete ale sale – Marica Calugarita la batranete. In anul 1615 satul si teritoriile sale sunt cumparate de Stefan Tomsa care le face danie Manastirii Solca, in a carei proprietate vor ramane pana in 1785, cand domeniile manastirii se desfiinteaza. Pana in 1849 va face parte din Fondul Religionar Bisericesc al Bucovinei, in acel an castigandu-si autonomia. De atunci si pana in prezent a fost o localitate intens locuita, cu o populatie numeroasa si in continua crestere.

    Asezare geografica:
    Cajvana, straveche vatra istorica, este situata in centrul judetului Suceava, la 36 km NV de municipiul cu acelasi nume, resedinta de judet, la 38 km NE de orasul Gura Humorului, 30 km S de municipiul Radauti, si la 12 km SE de cel mai mic oras al judetului – Solca, pe care-l depaseste de doua ori ca numar de locuitori.
    Teritoriul Cajvanei se invecineaza la est cu comuna Iacobesti. Prin satucul Gura Solcii, si Todiresti, prin catunul Sarghesti.
    La sud vecina este tot o comuna Todiresti prin satele Todiresti si Solonet si comuna Comanesti.
La vest se invecineaza cu comuna Comanesti si Botosana, iar la nord cu comunele Arbore si satul Arbore, Iaslovat si Milisauti.


    Clima si relieful:
    Clima este cea de podis, submontana, cu variatii de temperatura si de precipitatii in toata perioada anului.
    Relieful a influentat evolutia solurilor din cadrul zonei. Astfel, aflandu-se in extremitatea nord-vestica a Podisului Sucevei, conditiile de clima, completate cu ceilalti factori au dus la formarea solurilor brune tipice pozolite si soluri podzolice argiloiluviale pseudogleizate.

 

    Suprafata si populatia:
    Suprafata totala a orasului este de 2483 hectare, fiind locuita de un numar de peste 8300 de locuitori, dupa ultimul recensamant, cel din 2002.
    Vatra actuala a orasului Cajvana masoara 752 hectare, in anul 2007 fiind construite peste 2200 locuinte, la care se adauga 6 unitati de invatamant, 3 gradinite, doua biserici ortodoxe, doua localuri ale cultului penticostal, un dispensar uman si altul veterinar, doua farmacii (umana si veterinara), un camin cultural, un local al Primariei, altul al Postului de politie, un stadion si trei terenuri de handbal.
    In componenta orasului actual intra catunul Codru, care numara 40 de gospodarii.

S5 Box

Login